Gouden Melk een oud Ayurvedische receptKurkuma kent 150 therapeutische werkingen.

Ik gebruikte al enige tijd kurkuma in mijn smoothie en bij andere gerechten, maar niet altijd dagelijks en niet in de hoeveelheid dat ik het nu neem. Ik kwam achter dit recept doordat ik naar de kaakchirurg was geweest en eigenlijk daarna mijn oude energie niet meer terugkreeg. ‘Ontgiften van de medicijnen’, was er 1 die in mijn hoofd zat, de lever had een optater gehad. Ook wilde ik mijn lijf een boost geven om snel weer helemaal gezond en fit te zijn.

Wanneer je gaat zoeken op internet naar de gezondheidsvoordelen kom je hele lijsten tegen, want Kurkuma ontgift en beschermt de lever, bevordert de spijsvertering, en werkt ontstekingsremmend. Heel veel verschillende ziekten zijn dus in positieve zin te beïnvloeden door regelmatig Kurkuma te gebruiken. Dat was mijn punt… REGELMAKurkumaTIG! Het schiet er makkelijk bij in.

Even een opsomming van de positieve bijwerkingen van kurkuma,
1. Ontstekingsremmend
2. Krachtige antioxidant
3. Antiseptisch en pijnstillend
4. Verhoogt de immuniteit
5. Anti-kankerverwekkend
6. Helpt cholesterol op peil te houden
7. Bevordert de spijsvertering
8. Ontgift de lever
9. Reguleert de stofwisseling en houdt je gewicht onder controle
10. Werkt bij hoge bloeddruk
11. Het geheugen en de hersenfunctie verbetert
12. Helpt bij diverse huidaandoeningen
13. Helpt bij neurologische aandoeningen

De makkelijkste manier en voor mij ook een hele lekkere manier om een goede dosis binnen te krijgen is een kopje heerlijk verwarmende gouden melk. Ik drink in de ochtend een beker en in de avond uren.

Dosering
Om te profiteren van de genezende werking van kurkuma wordt aangeraden om 2-3 tl per dag te nemen en dan 40 dagen lang. Vandaar dat deze gouden melk een ideale manier is om voldoende kurkuma binnen te krijgen. Ook omdat het zo lekker is.
Ook altijd combineren met peper en wat vet, bijvoorbeeld kokosolie zodat het ook echt door het lichaam kan worden opgenomen.

PEPER bij de kurkuma
Wanneer je zwarte peper toevoegt, wordt de opname van curcumin in je lichaam 1000 maal verhoogd, vanwege de piperine in de peper. Je snapt nu dus wel dat af en toe beetje strooien met kurkuma nog geen zoden aan de dijk zet. Zwaarder geschut mag ingezet worden wanneer je echt gezondheidsvoordelen wil behalen.
RECEPT voor de kurkuma Pasta

Stap 1: Kurkuma Pasta:
1/4 cup kurkuma poeder
1/2 theelepel zwarte gemalen peper (ik gebruik iets meer… ben gek op spicy)
1/2 cup water

Bereiding
Mix alle ingrediënten in een pan en roer dit goed door. Zet op middelhoog vuur, niet koken en blijf mixen totdat er een dikke pasta ontstaat. Dit duurt niet lang, dus blijf er bij.
Laat alles afkoelen en bewaar dit in een kleine pot in de koelkast. Dan is het 2 weken houdbaar.

Recept voor de Gouden Melk

Stap 2: De Gouden Melk
1 kopje amandelmelk of hennep/kokosmelk
1 theelepel of meer, kurkuma pasta
1 theelepel kokosolie
Honing (optie)
1 druppel essentiële olie Kaneel of Cassia (optie, wel sterk aan te bevelen voor nog een beter effect) Nu gebruik ik in plaats van gedroogde kaneel de essentiële olie Cassia. Kaneel kan ook maar ik heb Cassia gebruikt. Ik vind die combinatie bij elkaar echt heerlijk!

Bereiding
Combineer alle ingrediënten, zonder de honing, kokosolie en de essentiele olie Cassia, in een kookpannetje. Vuur middelhoog zetten. Blijf constant roeren en zorg ervoor dat het NIET kookt. Voeg kokosolie, honing en kaneel/cassia naar smaak toe.
Honing mag je nooit meekoken!!! Dan maak je de enzymen in honing kapot en gaan de voedingswaarden en gezondheidsbevorderende kwaliteiten verloren. De honing wordt dan giftig en veroorzaakt afvalstoffen in het lichaam.
Wanneer je de essentiële olie mee kookt gaan daar de therapeutische waarden van verloren. Altijd aan het einde toevoegen.

Ik merkte echt verschil in mijn gezondheid, maar nu ben ik ook hoog sensitief en voel ook wel aan welke dingen mij goed doen en niet goed doen. Wil niet zeggen dat ik er altijd naar luister hoor! 😉 Zou ik meer mogen doen.

Ik hoop dat dit drankje voor jou ook veel goeds brengt. Ik hoor graag je ervaring.

Voor nu ga ik nog even een heerlijk glas inschenken. Cheers! 🙂

IMG_2896

Comments

comments